13
Ağu

ABD’de ODTÜ’lü tasarım ekibine 7 ödül

ODTÜ’lü endüstriyel tasarım ekibi Designnobis, “Uluslararası Tasarım Oscarları” Yarışması’nda 7 ödül birden kazandı.

Designnobis ekibinin 7 ödül birden kazandığını bildiren Gürsu, tasarımlar arasında öne çıkan “Solar Taksi”nin elektrikli bir araç olarak tasarlandığını, aynı zamanda güneş panelleri sayesinde temiz enerjiyle çalıştığını anlattı. Bu tasarımın Ulaşım ve Alternatif Yakıtlı Araçlar kategorilerinde 2’ncilik ödülü ve mansiyon aldığını bildiren Gürsu, şöyle konuştu:

“Solar Taksi’nin, şehir merkezlerinde turistik amaçlı kullanımı hedefleniyor. Tasarım, alternatif enerjisiyle ve yüksek performansıyla geleceğin ulaşım aracı olarak nitelendiriliyor. Güneş enerjisini kullanımının yanında elektrikli olan araç, hafif, ekonomik, güvenli ve çevreci ürün kimliğiyle modern ortamlara uyum sağlarken panoramik manzarası ile ferah bir iç mekan yaratıyor. Katlanabilir koltuklarıyla 5 yolcuya kadar genişleyen esnek iç hacmi, rampa ve çift kapısı ile engelli kullanımı için de erişilebilirlik sağlıyor.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM KATEGORİSİNDE BİRİNCİLİK

Torchia Solar” isimli tasarımda ise taşınabilir şarj ve aydınlatma ünitesi için enerji kaynağı olarak güneşin kullandığını dile getiren Gürsu, solar panellerle elde edilen enerjinin, cep telefonu gibi taşınabilir cihazlarda kullanılabilmesinin sağladığını kaydetti. Gürsu, acil durum ve afet halinde aydınlatma ve işaretleme yapabilen tasarımın Sürdürülebilir Yaşam kategorisinde 1’incilik ödülüne layık görüldüğünü belirtti.MASA LAMBASINA ALTERNATİF

“Scorpion Lamp” adını verdikleri tasarımı da mevcut masa lambalarının kafa ve boy ayar mekanizmaları sebebiyle kısa zamanda verimsiz hale gelmesine çözüm olarak tasarlandığını bildiren Gürsu, tasarımın herhangi bir mekanizma içermeden muazzam bir aralıkta ayarlanabilen minimalist bir ürün olduğunu kaydetti. Gürsu, Scorpion Lamp’ın Ev Ürünleri-Aydınlatma kategorisinde 3’üncülük ödülü aldığını söyledi.

Gürsu ve ekibi, bu dört ödülün yanı sıra çağdaş kent yaşamına uyumlu taksi istasyonu “Taxi Station” tasarımı Mimari ve Diğer Mimari kategorilerinde; modüler parçalardan oluşan ve alet kombinasyonları yaratmayı sağlayan inovatif set “Modular Hand Tools” ise Bahçe Mobilya ve Aksesuarları kategorisinde mansiyon ödüllerine layık görüldü.